Atleţii, medaliaţi la campionatele balcanice în sală

Atleţii, medaliaţi la campionatele balcanice în sală

Atleţii moldoveni au demarat sub auspicii bune noul sezon sportiv. Primul mare concurs internaţional oficial în sală – după campionatul naţional, care s-a desfăşurat în primele zile ale lunii februarie a.c. la Chişinău – a fost Campionatul balcanic pentru juniori I (U20). Găzduite de oraşul Istanbul (Turcia) pe 9 februarie, aceste competiţii au adunat sportivi de performanţă din 21 de ţări din sud-estul Europei.

Tânăra Nina Capaţina de la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv (antrenor Vadim Hranovschi) a luptat pentru un loc de frunte în clasamentul probei aruncarea greutăţii. Rezultatul de 14,94m i-a asigurat Ninei locul 3 şi medalia de bronz. La Festivalul Olimpic al Tineretului European 2019, în or. Baku (Azerbaidjan), Nina a cucerit medalia de argint.

Un alt atlet de perspectivă de la LIRPS, Adrian Iordan (antrenor Viorica Tîmbur), a câştigat o altă medalie de bronz, de data aceasta la proba 800m – 1 min, 54 sec, 99 sutimi. Iuliana Dabija (antrenor Olga Stratienco, Bender) a fost aproape de locul 3 la proba triplusalt, însă locul câştigat a fost 4, cu rezultatul 12,68m. Amintim că anul trecut, Iuliana a cucerit medalia de bronz la Festivalul Olimpic al Tineretului European (Baku) şi medalia de aur la Campionatul european pe echipe, liga III, seniori (Skopje).

O săptămână mai târziu, pe 15 februarie, a fost rândul sportivilor seniori să se întreacă, iar campionatul balcanic la această categorie de vârstă a avut loc, de asemenea, la Istanbul. Dimitriana Surdu (antrenor Vadim Hranovschi), care este una dintre atletele deja calificate pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (4 la număr), s-a impus la proba aruncarea greutăţii, devenind campioană balcanică cu performanţa de 18,11m.

Următorul mare concurs la care urmează să participe atleţii noştri este Cupa Europei la aruncări în or. Leiria (Portugalia). Aici vor concura cei mai buni aruncători moldoveni ai momentului, alături de puternici sportivi din cca 50 de ţări de pe Continent. Printre ei se vor regăsi Petrivskaya Z., Marghiev S., Surdu D., Mardare A., Picus D. ş.a.

Amintim că în urma creşterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus în China, Federaţia naţională chineză şi World Athletics au luat hotărârea de a amâna desfăşurarea Campionatului mondial de atletism în sală în or. Nanjing, programat pentru începutul lunii martie 2020. Cel mai probabil, competiţiile vor avea loc în martie 2021 şi vor fi găzduite de China, în cazul unui deznodământ fericit al crizei actuale.

Partajează