Cinci medalii pentru atleții moldoveni la Balcaniada pentru seniori de la Cluj-Napoca

Cinci medalii pentru atleții moldoveni la Balcaniada pentru seniori de la Cluj-Napoca

Cluj Arena din orașul din vestul României a prins viață în zilele de 19-20 septembrie 2020 odată cu suflul adus de participanții la Campionatul balcanic la atletism pentru seniori, ajuns la a 73-a ediție. În condițiile epidemiologice actuale, când toate țările luptă pentru a reveni la normalitate, atleți din 12 țări din sud-estul Continentului s-au întrunit pentru bucuria competiției și pentru a demonstra că sportul este o activitate de primă importanță în societate. Și-au întrecut puterile 250 atleți, dintre care 112 femei și 156 bărbați.

Oaspeți de onoare ai campionatului au fost Sebastian Coe – președintele World Athletics, Dobromir Karamarinov – președintele Federației Bulgare de Atletism, al Asociației Balcanice a Federațiilor de Atletism, prim-vicepreședinte al European Athletics, actualmente, președinte interimar al acestei organizații, precum și Ionuț Stroe, Ministrul Tineretului și Sportului din România şi Florin Florea, preşedintele Federaţiei Române de Atletism.

Prima zi de concurs a adus medaliile mult râvnite lui Serghei Marghiev (aruncarea ciocanului) – bronz, echipei feminine la ștafeta de 4x100m (Dovganici Iuliana, Senchiv Anastasia, Contrebuț Tatiana, Podoleanu Diana) – bronz și lui Maxim Răileanu (5000m) – aur. Maxim, care este și proaspăt campion balcanic la semimaraton, a oferit asistenței unul dintre cele mai memorabile spectacole atletice ale campionatului: păstrând o poziție modestă în plutonul în mișcare al alergătorilor pe aproape întreg parcursul distanței, la momentul oportun a ieșit la rampă, depășindu-i cu lejeritate pe liderii probei care își asiguraseră inițial un decalaj substanțial. Rezultatul de 14 min 09 sec 23 sutimi i-a asigurat un loc unu și medalia de aur bine meritată.

Sesiunea de dimineață a celei de-a doua zile de concurs a adus încă o medalie de bronz echipei din Republica Moldova, cucerită de Zalina Petrivskaya la aruncarea ciocanului. Iar cea de a doua medalie de aur pentru selecționata țării noastre i-a revenit lui Andrian Mardare, în competiție dramatică la aruncarea suliței, dar – cu suficientă doză de certitudine – putem spune cu un final previzibil. Din capul locului s-au definit ca rivali și pretendenți la un loc pe podium bulgarul Mark Slavov, bosniacul Dejan Mileusnic și moldoveanul Andrian Mardare. Rezultatele lor în timpul încercărilor s-au apropiat ori au depășit marcajul de la 80 de metri, iar când bulgarul a fixat o performanță formidabilă de 83,40m în a treia încercare, pentru o clipă s-a părut că al lui va fi primul loc în clasamentul probei. Andrian, care până în acel moment aruncase la 82,78m, a întors întrecerea în favoarea sa când în a patra încercare a proiectat sulița la 83,60m. Acesta urma să fie rezultatul victorios al moldoveanului ce încheie cu titlul de campion balcanic și de nou recordman balcanic un turneu de două săptămâni în care a concurat alături de aruncători de top în câteva țări europene.

Demn de menționat este că datorită performanței sale Andrian Mardare a fost desemnat – în baza punctajului elaborat de World Athletics – cel mai bun atlet balcanic. Titlul de cea mai bună atletă balcanică l-a câștigat ucraineanca Viktoriia Tkachuk, proba 400m cu garduri.

Alături de premianții menționați, mulți membri ai echipei au stabilit recorduri personale (Doscalov Vadim – triplusalt, Cernei Denis – 400m/g, Răileanu Maxim – 5000m și 3000m, Stavila Andreea – 3000m/obstacole, Cernat Ecaterina – 3000m, Culiș Alexei – 200m) sau performanțe de sezon (Doscalov Vadim – lungime, Iordan Adrian – 800m).

Federația îi felicită călduros pe toți membrii lotului care, în pofida dificultăților, au demonstrat spirit de echipă, dăruire de sine și rezultate notabile.

Deplasarea la concurs a fost susținută financiar de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Partajează