Lansarea programului DNSS al Solidarității Olimpice pentru Federația de Atletism

Lansarea programului DNSS al Solidarității Olimpice pentru Federația de Atletism

Pe 10 octombrie 2023, la sediul Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Chișinău, a avut loc lansarea oficială a programului DNSS al Solidarității OlimpiceDevelopment of National Sport Structure (Dezvoltarea Structurii Sportului Național) – dedicat atletismului.

Evenimentul se desfășoară în cadrul vizitei de lucru (10-15 octombrie) a expertului desemnat al programului, dl Oliver Scheer (Germania), care va oferi sprijinul necesar în evaluarea, îmbunătățirea și consolidarea sistemului atletismului autohton, inclusiv livrarea acestuia către comunitatea sportivă.

Tot în această perioadă (și în legătură cu livrarea acestui proiect) o vizită de informare efectuează oficialul World Athletics, dl Yannick Morard.

Programul DNSS este implementat de CNOS, va dura 16 luni și este dedicat, printre altele, promovării atletismului de la nivelul de bază până la nivelul de performanță înaltă, oferind know-how și schimb de experiență în crearea unor structuri și sisteme cât mai sustenabile, care să ofere cele mai bune condiții posibile pentru creşterea atletismului din Republica Moldova.

Inițierea programului are loc în contextul în care, în 2022, federația internațională World Athletics a decis includerea FAM pe „Lista de observare” din motivul unor presupuse abateri în desfășurarea competiţiilor naţionale. Această decizie a creat anumite dificultăți Federației și în special sportivilor ei. O abordare a problemei va consta în crearea unui sistem educațional specializat pentru arbitrii la atletism. De asemenea, FAM urmează să implementeze un sistem de oficiere și supraveghere a competițiilor, pentru a se asigura că încălcările regulilor și regulamentelor vor fi evitate, și să dezvolte noi formate competiționale.

În timpul vizitei sale, Oliver Scheer a oferit un seminar (12 octombrie) având ca temă guvernanța federațiilor sportive, în care au fost reprezentate 32 de federații de profil, atât olimpice, cât și neolimpice. De asemenea, expertul a asistat la desfășurarea Campionatului național de cros, apreciind nivelul înalt de organizare a competițiilor (14 octombrie).

Partajează