Lilia Fisikovici şi Olesea Smovjenco – cele mai bune alergătoare de rezistenţă din Moldova

Lilia Fisikovici şi Olesea Smovjenco – cele mai bune alergătoare de rezistenţă din Moldova

Weekendul trecut a fost foarte fructuos pentru semi-maratonistele din Republica Moldova. Ţara noastră s-a ales cu un nou record naţional la această distanţă şi cu medalia de bronz a campionatului balcanic.

La Mattoni Usti nad Labem Half Marathon (cursă IAAF Gold Label), care s-a desfăşurat pe 15 septembrie în Cehia, Lilia Fisikovici (Tozlovanu) a avut de înfruntat reprezentantele elitei mondiale. Lilia a devenit prima europeană în clasament, iar rezultatul ei de 1 oră 10 min 45 sec reprezintă un nou record naţional feminin la semi-maraton (21,0975 km)! Prima în concurs a fost Diana Chemtai Kipyokei din Kenia cu performanţa de 1:07.17, pe locurile următoare plasându-se alte conaţionale ale ei şi o reprezentantă a Etiopiei. Rezultatul Liliei este foarte înalt şi îmbucurător, având în vedere că anul acesta ea a mai bătut o dată recordul naţional: 1:12.11 la Campionatului mondial de semi-maraton în Valencia/Spania.

Ceva mai la sud, în Sarajevo (Bosnia şi Herţegovina), pe 16 septembrie a avut loc Campionatul balcanic la semi-maraton. Aici reprezentanta noastră Olesea Smovjenco şi-a îmbunătăţit performanţa personală până la 1:16.41 şi a câştigat pentru Republica Moldova medalia de bronz! Campioana concursului feminin a devenit Olivera Jevtić (Serbia, 1:14.46), fiind urmată pe locul doi de Bojana Bijeljac (Croaţia, 1:14.56).

Federaţia de atletism le felicită călduros pe Lilia şi Olesea şi îşi exprimă speranţa că ele vor reuşi să-şi păstreze nivelul de pregătire până în 2020, ceea ce le va permite să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Partajează