Performanțele atleţilor moldoveni la Campionatul european pe echipe, liga III, Skopje (MKD)

Performanțele atleţilor moldoveni la Campionatul european pe echipe, liga III, Skopje (MKD)

Campionatul european pe echipe, liga a III-a, s-a desfăşurat pe 10-11 august a.c. în or. Skopje (Macedonia de Nord). Concomitent cu acest concurs, în alte ţări, s-au desfăşurat campionatele pentru liga superioară şi ligile 1-2.

În liga noastră, selecţionata Republicii Moldova a avut de înfruntat o concurenţă serioasă în faţa adversarelor Islanda şi Serbia, care din start au fost declarate favoritele concursului, dar şi din partea altor ţări care au delegat la competiţii atleţi bine pregătiţi: în total 13 echipe. Conform noilor reguli adoptate de EA în noiembrie 2018, doar o echipă din liga a treia urmează să promoveze în liga a doua. Anterior, în liga a doua erau promovate 3 echipe.

Campionatul s-a desfăşurat pe stadionul Toshe Proeski din Skopje – un minunat şi impunător stadion construit cu 10 ani în urmă, care a fost gazdă primitoare pentru participanţi, dar şi protectoare faţă de temperaturile peste normal de ridicate din acea perioadă: 37-39 grade C.

În prima zi de concurs, echipa Moldovei s-a situat alternativ pe locurile 3-4, iar sportivii noşti s-au plasat după cum urmează:
Marghiev Serghei (1) ciocan. Imediat după aruncarea ciocanului, Serghei a intrat în concursul de aruncare a greutăţii, o probă mai puţin obişnuită pentru el.
Dabija Iuliana (1) triplusalt
Garaeva Iana (2) 400m/garduri
Fisikovici Lilia (2) 3000m
Doscalov Vadim (3) lungime
Răileanu Maxim (3) 5000m
Surdu Dimitriana (3) disc
Zatic Alexandru, Şturmilov Andrei, Eşanu Cristin, Cruşelniţchii Alexandr  (3) ştafeta 4x100m bărbaţi
La sfârşitul zilei, lotul Moldovei era pe locul 4.

Pe parcursul celei de-a doua zile de concurs Moldova a stat ferm pe locul 3. După 37 de probe din cele 40 din programul campionatului, Moldova rămâne pe locul 3 în clasamentul pe echipe. Hotărâtoare vor fi ştafetele 4x400m, femei şi bărbaţi. Proba de 200m feminin, din păcate, nu a fost acoperită din cauza unei traume grave care nu i-a permis reprezentantei ţării noastre să concureze. Ştafeta feminină 4x400m a fost discalificată la decizia arbitrilor. Ultima speranţă se îndreaptă spre băieţii de la ştafeta 4x400m…

Această ultimă probă din program a fost pe drept cuvânt dramatică, răsturnând situaţiile echipelor care păreau fixate deja. Într-un colosal efort de voinţă şi rezistenţă reprezentantul Serbiei la cea de-a patra etapă – finală – a ştafetei reuşeşte să-i întreacă pe alergătorul din Armenia, apoi pe cel din Muntenegru. Pe ultima sută de metri, într-un sprint final, încearcă să-l depăşească pe reprezentantul Moldovei, pe care însă îl atinge cu umărul, dezechilibrându-l astfel. Sârbul continuă să împingă, îl întrece pe alergătorul din Islanda, apoi şi pe cel din Bosnia-Herţegovina, şi ajunge primul la linia de finiş! Sportivul nostru soseşte al patrulea.

Din păcate pentru sârbi, arbitrii au socotit că incidentul cu sportivul moldovean a fost o încălcare a regulilor şi au discalificat ştafeta lor. Moldova obţine locul 3 la ştafeta masculină 4x400m, dar este întrecută la punctaj de Bosnia-Herţegovina, care acum se plasează pe locul 3 în clasamentul pe echipe. Serbia, la fel, pierde puncte şi este devansată de Islanda, care în ultima clipă devine campioana competiţiilor şi urcă în următoarea ligă!

Atleţii din ţara noastră au cucerit următoarele locuri în a doua zi de concurs:
Petrivskaya Zalina (1) ciocan
Surdu Dimitriana (1) greutate
Gorbușco Nicolai (1) 3000m/obstacole
Mura Ștefan (2) disc
Fisikovici Lilia (2) 5000m
Crușelnițchii Alexandr (3) 110m/garduri
Doscalov Denis (3) triplusalt
Cernei Denis, Siuris Ivan, Eşanu Cristin, Şturmilov Andrei (3) ştafeta 4x400m bărbaţi

Ştafeta 4x400m

Ştafeta 4x400m, femei

Ştafeta 4x100m

Partajează