Federația de atletism face totalurile anului 2023

Federația de atletism face totalurile anului 2023

Pe 21 decembrie 2023, Federația de Atletism din Republica Moldova a desfășurat Adunarea generală de dare de seamă în cadrul căreia a făcut totalurile anului 2023. La eveniment au fost invitați atât delegații membrilor din teritoriu, dar și reprezentanții structurilor atletice care încă urmează să devină membri ai FAM conform reglementărilor Legii nr. 86/2020 cu privire la organizațiile necomerciale.

Audiența Adunării generale a FAM a constat din cca 50 persoane. La eveniment au fost prezenți vicepreședintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv, dl Tudor Gorea, și reprezentanții presei.

În scopul informării sportivilor și antrenorilor prezenți despre noutățile în domeniu, Adunarea generală a început cu un seminar prezentat de Artiom Jucov, Director General al Agenției Naționale Antidoping, în care au fost prezentate unele particularități legate de procedurile antidoping.

Participanții la Adunare au făcut cunoștință cu raportul de activitate al Federației pe anul 2023, au audiat dările de seamă financiară, a Comisiei de Cenzori, a Consiliului de Supraveghere și au dezbătut pe marginea problemelor actuale din atletism. La final s-a votat hotărârea Adunării generale, prin care au fost aprobate dările de seamă prezentate.

În încheierea evenimentului a avut loc Gala Atletismului 2023, care i-a premiat pe atleții, antrenorii și instituțiile care s-au remarcat pe parcursul anului.

O distincție specială din partea FAM a fost acordată Fundației Premier Energy, în persoana dnei Aurelia Melnic, Administrator, în semn de recunoștință pentru aportul adus la dezvoltarea atletismului în Republica Moldova și susținerea activității Federației și a membrilor ei pe parcursul anului 2023.

Veteranii atletismului care au ajuns la o vârstă venerabilă au avut parte de mulțumiri, încurajări și ajutor material din partea Federației. Aceștia sunt:

 1. Golub Alexandru (85 ani) – multiplu campion și recordman al RM la 5 km, 10 km și 3000m/obstacole
 2. Cosarev Alexandru (85 ani) – arbitru categorie olimpică, Jocurile Olimpice 1980 de la Moscova
 3. Uţă Valeriu – Maestru al Sportului la maraton, președinte de onoare al CS „Bizon-Dinamo”
 4. Slobodeaniuc Cuzma – Antrenor Emerit al Republicii Moldova
 5. Smerecinschi Anatolie – Antrenor Emerit al Republicii Moldova
 6. Cuharschi Gheorghe – Antrenor Emerit al Republicii Moldova, fost director al ȘSSA nr. 3 din mun. Chișinău

Câțiva dintre cei mai activi membri ai Federației s-au învrednicit de premiile oferite de European Athletics:

 • EA Women’s Leadership Award – Svetlana Svecla, conf. univ. la USEFS;
 • EA Coaching Award – Vera Ostapenco, antrenor la LRPS din Chișinău;
 • EA Member Federation Award – Iurii Grecov, directorul ȘS din Camenca.

Câștigătorii la categoria Cei mai buni ai anului sunt următorii:

 • Cel mai bun antrenor: Valeriu Lungu, AERM, antrenorul lui Andrian Mardare;
 • Rising Star (Tânărul talent): Denis Cutcovețchi (antrenor, Vasile Lîsîi), aruncarea greutăți – locul 1, Campionatul balcanic U18, Sivas / Turcia (54,90m);
 • Cea mai bună atletă: Dimitriana Bezede (antrenor, Vadim Hranovschi), aruncarea greutăți – locul 7, Campionatul european în sală, Istanbul / Turcia (17,98m) și locul 2, Jocurile Europene, divizia II, Chorzów / Polonia (17,26m);
 • Cel mai bun atlet: Andrian Mardare (antrenor, Valeriu Lungu), aruncarea suliței – locul 3, Jocurile Europene, divizia II, Chorzów / Polonia (80,16m) și locul 11, Campionatul mondial, Budapesta / Ungaria (79,78m).

Președintele FAM, dl Anatolie Balan, a totalizat lucrările Adunării generale, mulțumind pentru rapoartele prezentate, luările de cuvânt, propunerile discutate și eforturile tuturor pe parcursul anului întru dezvoltarea atletismului în Republica Moldova.

 

 

Partajează