Totalurile Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru atleți

Totalurile Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru atleți

Deși nu au luat locuri premiante la ediția a XXXII-a a Jocurilor Olimpice de la Tokyo (Japonia), desfășurate între 23 iulie și 8 august 2021, atleții moldoveni au participat onorabil și au obținut unele succese. Ca și la edițiile trecute, disciplina atletism a fost cea mai numeroasă din componența lotului național olimpic, fiind reprezentată de 6 atleți. Doi dintre ai au acces în finalele probelor lor. În afară de maraton, toate probele atletice s-au desfășurat pe Stadionul olimpic din Tokyo.

Prima probă atletică din programul Jocurilor a fost aruncarea greutății, pe 30 iulie, având-o pe Dimitriana Bezede ca protagonistă (antrenor Vadim Hranovschi). Rezultatul ei de 16,55 metri nu i-a permis calificarea în finală. Locul 29 în clasamentul probei.

Pe 31 iulie, Alexandra Emilianov (antrenor Vadim Hranovschi) a demonstrat rezultatul 54,57 metri la aruncarea discului, insuficient pentru calificarea în finală. Locul 30 în clasamentul probei.

Zalina Petrivskaya a aruncat ciocanul pe 1 august. Rezultatul 69,29 metri a plasat-o pe locul 17, ceea ce nu i-a permis repetarea performanțelor de la ultimele două olimpiade (Londra și Rio de Janeiro) sau Campionatul mondial de la Doha (2019) – accederea în finală.

Pe 2 august Serghei Marghiev, fratele Zalinei (ambii antrenați de tatăl lor, Soslan Marghiev), s-a calificat în finala probei aruncarea ciocanului cu rezultatul de 75,94 m în seriile preliminare. Finala a avut loc pe 4 august și rezultatul de 75,24 m l-a poziționat pe sportivul nostru al 12-lea în clasamentul olimpic al probei.

Tot pe 4 august, Andrian Mardare (antrenor Valeriu Lungu) a demonstrat un rezultat de 82,70 m la aruncarea suliței – al zecelea rezultat ca valoare din seriile preliminare – și s-a calificat astfel cu brio în finala acestei probe. Aceasta a avut loc pe 7 august și i-a adus lui Andrian un frumos loc 7 cu rezultatul 83,30 m. E de menționat că acest concurs a fost câștigat de indianul Neeraj Chopra (87,58 m), în schimb marele favorit al sezonului, germanul Johannes Vetter, s-a plasat al 9-lea (82,52 m), iar Alexandru Novac din România – al 12-lea (79,29 m).

Orașul Sapporo, situat la 800 km nord de Tokyo, a fost gazdă primitoare pentru probele marș sportiv și maraton. Aici, pe 7 august, atleta noastră Lilia Fisikovici a intrat în concursul feminin de maraton. În această probă dominată de alergători din Africa și în condiții climaterice doar puțin mai bune decât cele din Capitala niponă, Lilia a completat distanța de 42,2 km în 2 ore 39 min 59 sec (SB), ajungând la finiș pe poziția 54, în contextul în care 88 participante au ieșit la linia de start, dintre care 73 au finișat.

O luptă încordată și palpitantă s-a dat între primele 3 finaliste: de la începutul și până la sfârșitul distanței Molly Seidel din SUA, una dintre favoritele concursului, a ținut pasul – ferm, dar confortabil – cu grupul de potențiale învingătoare. Niciuna dintre maratoniste nu a dominat categoric cursa, iar deznodământul a venit în apropierea liniei de finiș, pe care viitoarele medaliate au trecut-o la o diferență de secunde: Peres Jepchirchir din Kenya a fost prima cu rezultatul 2:27.20, a urmat compatrioata ei Brigid Kosgei – 2:27.36 și americanca Seidel pe poziția a treia cu 2:27.46. O potențială candidată pentru podium a fost belarusa Volha Mazuronak, care a finișat a cincea cu rezultatul 2:29.06. Doar una din cele trei ucrainence participante a ajuns la linia de finiș: Evheniya Prokofyeva – 2:36.47, locul 42.


Rata de abandon în cadrul maratonului olimpic a fost destul de ridicată: cca 15% la femei și 28% la bărbați (pe 8 august).

Amintim că la Jocurile de la Rio de Janeiro Lilia Fisikovici a realizat o performanță cu 5 minute mai rapidă și a ocupat locul 27.

Felicitări sincere pentru toți atleții, dar și ceilalți sportivi, care au participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, și le urăm succes continuu, progres în măiestrie și prosperitate!

Partajează