Un nou nume răsare în atletismul din Republica Moldova

Un nou nume răsare în atletismul din Republica Moldova

Federația de Atletism din Republica Moldova anunță cu bucurie că schimbarea cetățeniei sportive a Angelinei Zhuk-Krasnova a fost aprobată de Panelul de Revizuire a Naționalității al World Athletics. Începând cu 2 martie 2022, sportiva născută în 1991 în or. Irkutsk (Rusia), este eligibilă să reprezinte țara noastră la competițiile internaționale oficiale de cel mai înalt rang, menționează notificarea primită de la PRN.

Angelina Zhuk-Krasnova și-a demonstrat până în prezent măiestria sportivă şi se regăseşte în topul internaţional al sportivilor de elită la proba sărituri cu prăjina (eng., Pole Vault), însă datorită excluderii Rusiei din circuitul atletic internațional (2015) nu a reușit să-și valorifice pe deplin potențialul. Performanţa ei personală este de 4,67m în sală (Metz Meeting National, Metz/FRA, 2015) și 4,70m în aer liber (locul 1 la Campionatul european U23, Tampere/FIN, 2013). Această ultimă performanță este recordul european în vigoare la categoria U23, iar precedentul i-a aparținut Elenei Isinbaeva. În mai multe rânduri a fost campioană naţională a Rusiei. Pentru comparaţie:

– performanţele actuale la nivel mondial sunt de cca. 4,80-4,90m;
– recordul mondial în aer liber este de 5,06m (stabilit de Yelena Isinbayeva /RUS/ în 2009), iar în sală – 5,02m (stabilit de Jennifer Suhr /SUA/ în 2013);
– recordul naţional al Republicii Moldova este de 3,60m (în sală şi în aer liber).

Privind în perspectivă rezultatele sportivei, Federaţia de Atletism din Republica Moldova apreciază că dânsa are toate şansele să-şi îmbunătăţească nivelul de performanţă, să aducă locuri premiante şi onorante la competiţiile cele mai importante din calendarul internaţional (inclusiv la Jocurile Olimpice) şi astfel să consolideze imaginea Republicii Moldova pe arena sportivă mondială.

Totodată, având în vedere dificultatea tehnică a probei în care excelează Angelina și nivelul insuficient de dezvoltare a acesteia în țara noastră, considerăm că participarea dânsei pentru Republica Moldova va aduce un plus de prestigiu pentru săritura cu prăjina și va constitui o atracție pentru tinerii noștri atleți. În prezent acest gen de sărituri se practică numai în Tiraspol şi există doar doi antrenori specialişti în domeniu.

În numele comunității atletice din țara noastră, Federația îi transmite felicitări călduroase Angelinei și îi urează succese continui, împlinirea aspirațiilor personale și profesionale și realizarea maximă a potențialului sportiv. Bine ai venit în familia noastră!

Partajează